Nämä ohjeet on laadittu ensisijaisesti omatoimisille matkailijoille ja erityisesti ensikertalaisille, jotka eivät käytä ns. vastuullista matkanjärjestäjää tai matkatoimistoa.

Ulkoasiainministeriön matkustustiedoite Karjalaan matkustaville

Ei enää pelkoja huikeista kännykkälaskuista ulkomailla

Todella merkittävät muutokset hinnoittelussa astuu voimaan 1.7.2014. Roaming-hinnoittelun muuttumisen syynä on EU:n uusi verkkovierailuasetus, joka astuu voimaan heinäkuun alussa ja se luonnollisesti koskee koko EU aluetta.Uudistuksen myötä ei tarvitse enää pelätä huikeita puhelinlaskuja matkan jälkeen. Suomalaisten datasiirtomaksut puolittuvat entisestä. 1.7.2014 voimaan tuleva datasiirron enimmäishinta on 0,248 euroa megatavulta.EU parlamentin äänestämässä lakiehdotuksessa todetaan, että internet-yhteyksien tarjoajat eivät saa jatkossa estää tai hidastaa kilpailijoiden tarjoamien palveluiden toimintaa taloudellisista tai muista syistä. Parlamentin jäsenet äänestivät myös ulkomailla matkapuhelimen käytöstä veloitettavien verkkovierailumaksujen poistamisen puolesta.Tämän lisäksi datasiirtoon tulee käyttöön pakollinen 62 euron saldoraja. Datasiirto katkeaa saldon täyttyessä, jos asiakas ei erikseen määritä korkeampaa rajaa.Lähde: Kuluttajaliitto/Euroopan parlamentti

13.6.2014

Passin hakeminen järkevöityy ja helpottuu

Passin voi pian saada ilman poliisiasemalla käymistä. Passin hakemisprosessi on helpottumassa, kertoo sisäministeriö. Ensi syksynä passia voi hakea sähköisesti, ilman käyntiä poliisilaitoksella.Lakiesityksen mukaan sähköistä hakemusta täydennettäisiin poliisin luona nimikirjoitusnäytteellä ja sormenjäljillä. Jos edellisen passin myöntämisestä on kulunut alle kuusi vuotta, ei nimikirjoitusta tai sormenjälkiä tarvitsisi käydä antamassa.Nykyisin hakemus on jätettävä viranomaiselle henkilökohtaisesti. Kesä on tunnetusti ruuhkaista aikaa passiasioissa

13.6.2014

Miten sähköinen resepti otetaan matkalle mukaan?

Matkalle on muistettava ottaa mukaan riittävä määrä säännöllisessä käytössä olevia lääkkeitä, mutta myös niiden reseptit. Miten toimitaan sähköisen reseptin kanssa?
Apteekkariliitto ja Kelan Kanta-palvelut ohjeistavat, että mukaan voi ottaa:
– Lääkärin tulostaman potilasohjeen, jossa on lueteltu kaikki samalla kerralla määrätyt lääkkeet.
– Apteekista tai lääkäriltä saatavan englanninkielisen yhteenvetotulosteen eli jäljennöksen sähköisistä resepteistä niiden lääkkeiden osalta, joita on ostettu apteekista.
– Resepteistä suomenkielisen yhteenvedon, jonka voi itse tulostaa Omakannasta tai pyytää apteekista tai terveydenhuollosta. Omakanta-palveluun kirjaudutaan esimerkiksi pankkitunnuksilla.
Reseptilääkkeet kannattaa kuljettaa alkuperäisissä pakkauksissaan käsimatkatavaroissa. Kylmäsäilytystä vaativat lääkkeet tulee pakata niin, että ne säilyvät käyttökelpoisina. Ennen matkalle lähtöä on hyvä varmistaa kohdemaan maahantuontikäytännöt henkilökohtaisten lääkkeiden osalta.
Schengen-todistus apteekista
Mikäli lääkkeiden joukossa on huumaavia lääkkeitä tai keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä ja matkustaa Schengen-maihin, on apteekista pyydettävä Schengen-todistus, joka todistaa oikeuden pitää hallussaan kyseisiä lääkkeitä.
Todistusta varten tarvitaan reseptit ja matkustusasiakirja (passi tai henkilökortti). Passin numero, tai Pohjoismaissa matkustettaessa henkilötunnus, merkitään todistukseen. Todistuksen voi hankkia apteekista, josta lääke on ostettu.
Muihin maihin matkustettaessa on aina etukäteen varmistuttava siitä, mitä henkilökohtaisia lääkkeitä saa kuljettaa mukanaan ja edellytetäänkö kuljettamiseen todistuksia tai erillisiä lupia.
Schengen-maat: Alankomaat, Belgia, Espanja, Islanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Norja, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Sveitsi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro
Lähde: Apteekkariliiton ja Kelan Kanta-palveluiden tiedote

20.2.2016

 

Kun mielesi tekee Röhön rantaan, piirtää kuvasi sen santaan, kokea Vienan täydenkuun tunnelma...

Röhön rannalle *), Sinisiltojen tunnelmiin on mahdollista päästä, vaikka se nykyään onkin aidattu lammasfarmarille.
Parhaiten asia hoituu siten, että hyvissä ajoin ennen aiottua vierailuaikaa otatte yhteyttä Uhtualla:
- Majatalo Rudolfin emäntään Tamara Jegorovaan (yhteystiedot löytyvät tämän sivuston Matkailu / majoitus osiosta), puhelin +7 921 4678399, hän puhuu sujuvasti suomea ja pakajaa karjalaksi tai
- Olga Bolotnovaan, joka toimii Uhtuan miliisivirastossa, puhelin +7 921 5210227 (puhuu venäjää) tai
- Vuonnisessa asuvaan matkailuyrittäjään Igor Jegoroviin ( This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ), puhelin +7 921 0105761, hän puhuu sujuvasti suomea ja pakajaa karjalaksi.
He sopivat paikallisen lammasfarmarin kanssa portin avaamisesta, joka mahdollistaa unelmienne täyttymisen.
*) Röhö sijaitsee n. 34 km Uhtualta Kananaisen suuntaan (Tungozero). 

8.7.2017

Venäjä tiukensi viinan maastavientirajoituksia

Uusi rajoitus tuli voimaan huhtikuussa 2018.
Venäjältä saa tuoda Suomeen enää enintään viisi litraa alkoholia.
Venäläisen turvatarkastuksen jälkeen alkoholia voi ostaa ns. suomalaisen kiintiön täyteen tax-free -myymälästä, jos sellainen rajalla on.
Suomen tullimääräysten mukaan yksi aikuinen saa tuoda Venäjältä 16 litraa olutta ja neljä litraa hiilihapotonta viiniä. Lisäksi saa tuoda joko litran väkeviä tai vaihtoehtoisesti kaksi litraa enintään 22-prosenttista alkoholia kuten kuohuviiniä, lonkeroa, siideriä tai likööriä.
Suomen määräykset tarkoittavat, että alkoholia tuodakseen Venäjällä on oltava 24 tuntia. Sama 24 tunnin sääntö pätee myös tupakkaan.

Huhtikuu 2018