seurantaloUhut-seuran toiminnan päämääränä on vienankarjalaisten aineellisen ja henkisen perinnön tutkiminen, säilyttäminen ja tunnetuksi tekeminen. Seuramme tavoitteita ovat karjalaisen kulttuurin ja ennen kaikkea karjalan kielen säilyttäminen ja ylläpitäminen. Käytännössä se tarkoittaa paikallisia perinteitä vaalivien taideryhmien ja järjestöjen tukeminen; siihen joukkoon kuuluvat Kalevalan Kansanteatteri, Kalevala-kansanlauluryhmä, paikallinen keskikoulu, kirjasto ja Kyykkä-joukkue. Esimerkiksi joka vuosi kyykkäpelaajat saavat Vuoden paras kyykkäpelaaja-palkinnon.

Uhut-seura tukee Uhtuan koululaisia, jotka ovat edistyneet karjalan ja suomen kielen opiskelussa. Seura osallistuu Kalevalan keskikoulussa järjestettävään "Uhtuon neitcyt" -kilpailuun, myöntämällä pääpalkinnon.

ikaihmisetPerinteeksi on tullut lokakuussa vietettävä tapahtuma seuramme iäkkäille jäsenille Kansainvälisen Ikäihmisen päivän puitteissa.

Seuran jäsenien lapsille ja punukoille järjestämme Uuden Vuoden -kuusijuhlia vienankarjalan- ja venäjänkielisine ohjelmineen.

Kalevalan kansallisessa Lintuset-päiväkodissa toimii kaksi Kielipesä-ryhmää, jotka on perustettu lähes viisitoista vuotta sitten yhdessä Suomen Uhtua-Seuran ja Uhut-seuran aloitteesta. Kielipesän toiminta perustuu siihen, että päivän aikana lasten kanssa puhutaan vienankarjalaa - pienestä asti lapset kuulevat paikallista kieltä, tutustuvat Kalevalan rikkaaseen kulttuuriin laulujen, tanssien ja leikkien kautta. Seura auttaa päiväkodin toimintaa järjestämällä tarvittavan aineiston keräyksiä.

uusivuosiSeuramme jäsenet osallistuvat aktiivisesti perinteisen Uhtuan karjalaisten kulttuurin kesäjuhlan ohjelman valmistamiseen. Vaikka urheilu ei ole seuramme varsinaisia asioita silti pyritään auttamaan Kalevalan juniorijääkiekkojoukkuetta; jo kahtena keväänä Suomussalmen ja Uhtuan joukkueet ovat vuorotellen pelanneet ystävyysotteluja naapurikunnassa.

 
Projektitoiminta

Uhut-seura osallistuu myös projektitoimintaan. Vuonna 2007 toteutettiin Eloksen rihma - (Elämän lanka)-projekti, jonka tavoitteena oli vienankarjalaisen kirjonnan elvyttäminen ja sen myötä Kalevalan naistyöttömyystilanteen parantaminen. Se oli tavallaan silta, joka yhdisti Vienan Karjalan vanhan perinteen ja Kalevalan nykypäivän, perinteen langan, joka ei toivottavasti katkea ja nyt tämän päivän Kalevalan tytöt osaavat kirjata käsipaikkoja, paitoja ja päähineitä.

kielipesaVuonna 2006 Uhut-seura oli myöntänyt Seurantalonsa tiloja kangaspuut-kudontakursseille ja luovutti korvauksetta kahdet kangaspuut koulutusta saanneille naisille, jotka perustivat oman pienen yrityksen.

Tavoitteena on perustaa Uhut-seuran puitteissa naisaktivistiryhmän, joka olisi tavallaan innottajana projektin jälkeisissä asioissa, esim. Uhtuan naispuvun teossa ja muussa paikalliseen perinnekulttuuriin liittyvissä asioissa. Tämä mielestämme vaikuttaa myönteisellä tavalla Kalevalan alueen imagoon ja lisää kiinnostusta runoseutuamme kohtaan sekä ulkomaalaisten että suomalaisten turistien keskuudessa. Partnereina siinä ovat Kalevalan Runonlaulajien museo, Työvoimatoimisto.

kirjontakurssiRunonlaulun juuret ja versot-projekti on toiminut kahtena vuotena. Vienankarjalainen Lasten piiri pyöriy - kansantaidefestivaali on pidetty Uhtualla kahdesti. Ne keräsivät yhteen Runolaulun juuret ja versot-projektin kautta syksyllä 2007 perustetut lasten ryhmät Vuokkiniemestä, Vienan Kemin Paanajärvestä, Uhtuasta ja Jyskyjärvestä. Festivaaliin osallistui myös Kalevalassa jo vuosia toiminut Hepokatti-perinneryhmä – yhteensä lapsia ja nuoria oli 80 henkeä. Jokainen ryhmä esitti omaleimaisen ohjelmansa, joka koostui runolauluista, loruista, tansseista, tarinoista ja piirileikeistä. Vahvana vienankarjalaisena voimana soi kotiseudulle omistettu finaalilaulu. Lavalta juhla siirtyi Kalevalan kulttuuritalon aulaan, missä tansseja ja leikkejä pyörittiin yhdessä yleisön kanssa. Lasten vilpitön innostus kansanlauluihin – ja tansseihin antaa vahvaa uskoa että vienankarjalaisilla perinteillä on jatkossakin vaalijoita. Projekti vastasi kaikkien ryhmien kuljetuksista Uhtualle ja takaisin kyliin sekä ruokailuista (yhteismäärä on noin 90 henkeä).

lastenpiiri

Vuodesta 2012 Uhut-seura on Naapurusohjelma-hankkeessa mukana. Tänä vuonna PoCoBus-hankkeen puitteissa pääasiana on Uhut-seuratalon kuntoonsaaminen ja verstaan, jopa myymälän perustaminen. Paikalliset käsityöntekijät voisivat käyttää hyväksi näitä tiloja ja samalla myydä omia tuotteitaan. Hanke jatkuu ensi vuonnakin nimellä "Ontrei Malisen kantelen matkailureitti".

Valentina Kovalenko, Uhut-seuran puheenjohtaja