Kyykkä-pelin historiaa

Kyykkä on vanha karjalainen kyläpeli, jota on pelattu eri puolilla Karjalaa ja sen lähialueilla. Pelin nimi kyykkä tulee Vienasta, Itä-Karjalassa se tunnettiin nimellä guroi, kol’l’oi tai kriukka, Pohjois-Karjalassa keili, Kannaksella linnapeli, Inkerissä poppi, Virossa kurnilöömine ja Venäjällä городки. 1800-luvun lopulla I. K. Inha valokuvasi kyykän pelaajia Vienassa ja kirjoitti pelin jo olevan katoamassa ja säilyneen vain syrjäkylillä. Peli tunnettiin kuitenkin vielä 1900-luvun puolella monin paikoin ja maailmansotien välisenä aikana sitä edistivät niin Karjalan Sivistysseura kuin Karjalaseurojen keskusliitto. Viime sotien jälkeen KSS käynnisti kyykän pelaamisen Helsingin Seurasaaressa 1951. Sivistysseuran hallituksessa Boris Karppela ja Kosti Pamilo vastasivat toiminnasta ja pelin kehittämisestä ja vierailivat kymmenillä paikkakunnilla sitä esittelemässä. 1960-luvun alusta toimintaa ryhtyi ohjaamaan KSS:n ja Karjalan Liiton yhteinen kyykkävaltuuskunta. Pelille luotiin kirjalliset säännöt, ja kilpailuja varten kehitettiin joukkuepelin rinnalle henkilökohtainen pelimuoto. Vuonna 1984 perustettiin Karjalainen Kyykkäliitto (sittemmin Suomen Kyykkäliitto), joka nykyisin vastaa valtakunnallisesta kilpailutoiminnasta.

Pelin kulku

Perinteisesti kyykkä on joukkueiden välinen mittelö. Siinä tarvitaan pelikenttä, jossa on kaksi rajattua pelineliötä kymmenen metrin etäisyydellä toisistaan (I.K. Inhan kuvauksessa väliksi mainittiin viisi syltä). Puusta valmistetut pelinappulat eli kyykät asetellaan riviin neliöiden eturajoille, aina kaksi päällekkäin. Peli kulkee siten, että kumpikin joukkue yrittää heittosauvoilla saada vastakkaisen puolen kyykät ulos neliöstä sen sivu- tai takarajojen yli. Jos eturiville asetetut kyykät kaatuvat neliöön, ne pitää siis vielä heittämällä saada siirtymään rajojen yli. Joukkue, joka ensin tyhjentää pelikenttänsä, on voittaja. Nykyiset kilpailusäännöt ovat toki yksityiskohtaisemmat.

Kyykkätoiminta

Karjalan Sivistysseuran kyykkäkerho pelaa kyykkää Helsingin Seurasaaressa, minne kiinnostuneet voivat tulla kokeilemaan peliä. Kyykkäkerho järjestää sopimuksesta yrityksille ja yksityisille myös erityisiä tapahtumia. Eri karjalaisseurojen keskinäisiä mestaruuskilpailuja on Seurasaaressa pidetty vuodesta 1951 alkaen. Seuran omaa pelitoimintaa on tammikuulta lokakuulle, kesäaikaan lähinnä tiistaisin ja torstaisin, muina aikoina viikonloppuisin.

Lisätietoja:

www.karjalansivistysseura.fi 

www.kyykkaliitto.fi