Sotien aikana 1939–45 tienpito ei tietenkään kehittynyt. Mutta syntyi toki tiekulttuuria, kuten tarina Röhön tiestä. ”Röhössä on Tiltun tie, se kurasena murasena Uhtualle vie.” Ote on laulusta Eldankajärven jää. Eldankajärven jää on Erkki Tiesmaan syksyllä 1941 sanoittama sota-ajan laulu. Se syntyi JR 32:n komentopaikalla Uhtuan länsipuolella.

Kuittijärven ja Pääjärven välillä olevaan Röhön kylään tehty tarkastuskäynti antoi valistusupseeri Tiesmaalle aiheen tehdä Röhön rantaan -laulun: ”Olen tallannut ma soita sekä viertoteitä noita, jotka Raatteentieltä tuonne Uhtualle vie……Tule Röhön rantaan, siellä piirrän kuvas santaan…”

Tarina jatkui joulukuussa, kun majuri Simo Mäkinen kehotti Tiesmaata tekemään laulun omasta sodasta, kun ”Eldankajärven jääkin oli jo taaksejäänyttä elämää”.

Laulun sanoissa esiintyy rykmentin rintamaosan paikannimiä ja joukko-osastojen nimiä tai niiden väännöksiä. Nimi Eldankajärvi viittaa Joutankijärviin, jotka ovat kaksi pientä järveä Venäjän Karjalan tasavallassa. Sassi on väännös sairasautoasemaa tarkoittavasta lyhenteestä S. Auto. Puomit ja passit viittaavat sotilaspoliisin vartioon, jossa tarkastettiin lomalle lähtevien sotilaiden lomapassit. Fritzit ja Maxit ovat saksalaisia aseveljiä, korohoro tarkoittaa kranaatinheitintä, römpsä metallista ruoka-astiaa. Röhöjärvi on saanut nimensä veden äärellä kasvavan harvinaisen kasvin ruotsinröhön mukaan. Tiltu viittaa Neuvostoliiton radiopropagandan kahteen kuuluttajaan.

Lähde: Kaikki pyörii – Suomen Tieyhdistys 100 vuotta - 1917-2017, Pekka Rytilä